Doom

Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Könyvjelző és megosztás

Platform: PC 

Az id Software már a hőskor óta meghatározó fejlesztője a játékvilágnak. Valahányszor alkotnak, a közönség csak figyel, és, ha minden jól megy, nagy részük ámul is. Ugyan manapság már elég megosztott a közönség véleménye John Carmack-ról és csapatáról (a Doom 3 ugyebár egyeseknek a Menny, másoknak pedig maga a Pokol), de a '90-es évek elején mindenki őket istenítette. Jogosan, hiszen lényegében az FPS műfajt, mint olyat, ők hozták be a köztudatba. Ugyan már a Wolfenstein 3D nevű "remake"-ük (1991) is hasonló perspektívát alkalmazott, de igazából az 1993-as Doom-mal robbant be az első személyű lövöldözés a játékok közé. (Amit mi sem jelez jobban, minthogy a Doom után a hasonló perspektívájú játékokat "Doom-klón"-nak hívták egy ideig, amíg ki nem alakult az FPS gyűjtőfogalom.)

Ugyebár akkoriban sztori nem nagyon volt a játékokhoz (ez a Half Life-fal lett elterjedt), így itt se számítsunk néhány szöveges tájékoztatásnál többre. De nagyjából a következő a háttér: a jövőben járunk (a Doom 3 után kijelenthetjü utólag: a XXII. században), mikor az emberiség már kolonizálta a Marsot. Itt többféle kutatás is folyik a Union Aerospace Corporation (UAC) jóvoltából, melyek nem mindegyike legális. Ilyen a portálokkal foglalkozó részleg is: a Phobos és a Deimos holdak (a Mars holdjai) között próbálnak meg teleportálni, kisebb-nagyobb sikerrel. Egy elég biztosnak ígérkező kísérlet eredményeként azonban tragédia történik: egy átjáró ugyan megnyílik, de nem éppen e Világról. Később mint kiderül: a Pokolba nyílt az a bizonyos átjáró, melynek eredményeképp a bázist szörnyek, démonok özönlik el, zombivá változtatva a bázisokon dolgozókat. Mi egy "marine" szerepében vagyunk, akinek az a dolga,  hogy felprédálja a pokoli erőket, és bezárja a portal-t. Aki játszott a Doom 3-mal, az gyakorlatilag ennek a "kibontását" láthatta.

A játék egyszerűen nagyszerű: nem kell mást csinálni, csak azt, amit egy régi platformjátékban. Feladatunk nagyrészt kimerül abban, hogy megkeressük a "kijáratot". Azonban ez, rá fogunk döbbenni, nem is olyan egyszerű! A kulcsok általában el vannak dugva, néha rejtett ajtók mögé, illetve ha megszerezzük, olykor aktiválódnak "átjárók", melynek keretében szörnyek teleportálódnak körénk. S a hangsúly is főleg ezen lesz: a szörnyek likvidálásán. A legváltozatosabb, legötletesebb példányok jönnek majd velünk szemben, mely 1993-ban nem véletlenül okozott sokaknak áll-sérülést. Van itt tüzes labdát dobáló imp, vagy egyszerű puskás katona, de fellelhetünk különféle démonokat is (pl.: Cacodemon, mely az imp-hez hasonló tűzlabdát lő ki). Említést érdemel még a Baron of Hell, ami e részben még kicsit röhejes (leginkább egy faunra hasonlít, aki sokat ivott, és bevörösödött), de annál nagyobbat üt, ráadásul plazmát is dobál. Főellenségünk egy Spider Mastermind lesz, mely egy pókszerű, hatalmas lény, s golyószóróval fogja megkeseríteni életünket.
Összességében elmondható, hogy ellenségeink nem különösebben okosak, de ez 1993-ban még abszolút nem volt felróható. Nagy számban jönnek, azonnal tüzelnek, és némelyik piszkos nagyot tud sebezni. Érdekes és mai napig követett dolog, hogy ha egy szörny egy másikat eltalál, akkor egymással is konfliktusba kerülnek. Így taktikázásra ad lehetőséget, hogy mondjuk két ellen közé állunk, s gyorsan kitérünk a lövedéke elől, így simán összeugraszthatjuk őket. Nekünk pedig nem marad más dolgunk, mint lelőni az életben maradtat. (Megjegyzés: ez ma számos játékban megtalálható feature, hogy csak nagy címeket említsek: Painkiller, Star Wars: Jedi Knight: Jedi Academy.)

Persze a "Doom-klónok" legfőbb ismérve a fegyver, amivel a felsorolt dögöket likvidáljuk. E részben 7+1 található meg (azért a +1, mert az az öklünk, mely távolra nem hat, de nem szabad alábecsülni sem, mert egy "berserk" csomaggal halálos fegyverré változathatjuk azt is). Röviden pár darabról:
  • Láncfűrész: Öklünkhöz hasonlóan nem hat távolra, azonban sokkal erősebb, s ha valakinek nekimegyünk vele, azt erősen "magunkhoz szegezzük". Folyamatos sebzést biztosít, közelről. Használni úgy érdmes, hogy közelsprintelünk az ellenhez (ami lehetőleg nem Cyberdemon, de a merészek azt is megpróbálhatják), és "tűz". Hátránya az, hogy távolra nem hat, esetleg pszichológiai hadviselésként alkalmazható.
  • Pisztoly: Alapfegyverünk, mindig lesz nálunk egy. Nem sebez nagyot, de gyors. Viszont érdemes ugyanolyan gyorsan leváltani, főleg nagyobb nehézségi szinten. "Társa" a Chaingun, vagyis a golyószóró, ami annyit jelent, hogy egy a töltényforrásuk, ezért érdemes figyelni, mennyit fogyasztunk.
  • Sörétes puska: Ez mára minden FPS-ben alap, akkor még egészen új volt, hiszen még a Wolfenstein-ben sem láthattunk ilyet. Közelről nagyot rúg, s gyengébbek ellen távolról sem kutya, de mindig érdemesebb gyorsan az ellenfélhez szaladni. Másik hátránya, hogy elég gyorsan kifogy.
  • Golyószóró: Az aktuális "nagypapa". A Wolfenstein-ben ez főfegyver volt, itt "megbújik", de azért hozza formáját: gyorsan, sok ellenfél likvidálására alkalmas. Viszont ugyanolyan gyorsan ki is fogy, érdemes takarékoskodni, főleg, hogy a pisztoly töltényét használja (így két fegyverből is kifogy a lőszer, ha ebből kifogy.)
  • Rakétavető: A későbbi Quake meccsek egyik meghatározó eleme, itt még elég halálos ránk is. Nagyon erős, akár egy Cacodemon-t is el lehet vele intézni semmi perc alatt, de nagyon vigyázni kell, mert bizonyos távolságon belül minket is sebez.
  • Plazmafegyver: A "kicsike" a UAC egyik legújabb fejlesztése. Nagy előnye, hogy más "plazma" eredető anyagot, rakétát képes semlegesíteni, elégetni. Ráadásul gyors is, nagyot sebez. Viszont gyorsan kifogy ez is, sajnos.
  • BFG 9000: A híres "Big F*cking Gun" ("Bazi Nagy Csúzli", ha nagyon magyarítani akarjuk), mely szintén legendává vált az id által. A fegyver már csak azért is legendás, mert az 1993-as csúcskonfigurációkat is simán kiakasztotta a hatalmas effekttel (ami egy nagy, zöld "szmötyi"). Elég sokára szerezzük meg, s rettentesen gyorsan kifoggy belőle a muníció, ezért is megéri a keményebb ellenfelekre tartogatni. Hatása viszont elsöprő: aki a közelében van, azt felperzseli azonnal. Nagy előnye, hogy itt ránk még nem hat (a Doom 3-ban már igen).
A fegyvereken kívül különböző power up-ok is elérhetők lesznek, melyek vagy időleges, vagy maradandó bónuszokat adnak. Ilyen pl. a Soul Sphere, mely 200%-ra növeli az életünket, vagy a Berserk pack, mely egy időre brutálisan nagy sebzést ad, akár az öklünkhöz is. Illetve megemlítendő még a "backpack", melyet felvéve megnöveli a felvehető muníciómennyiséget.

Hangok terén is sokan elégedettek voltak vele anno: a fegyverek dörrenésétől sok játék tanulhatna (egyesek szerint a Doom 3 is), a zene jól eltalált és a stílushoz igazodik, s a ma már kissé nevettető hörgések akkoriban azért elég félelmetesnek hatottak.

Minthogy a Doom inkább a hőskorhoz tartozik, így magán viseli az akkori játékok "játéktermi-jellegét": a pályák végén értékelést kapunk (mennyi szörnyet öltünk le, hány titkos helyet találtunk meg), mely majd beszámít a "végső" értékelésbe is.

A játékban multi is található, maximum 4 játékossal, Deathmatch és Co-Operative módban, LAN-támogatással is, tehát már akkor is lehetett egymást irtani, igaz, elég kezdetleges, de mindenképp élvezetes módon.

Technikailag említést érdemel, hogy e játékban használhatjuk először a "sprint" funkciót, mellyel magasabb helyekre is feljuthatunk, szakadékok felett "suhanhatunk" át, illetve itt debütál normálisan (a Wolfenstein-ben is volt már, de ott elég kezdetlegesen jelent meg) a "strafe", vagyis az oldalazás, mely lehetővé teszi a kitérést a szörnyek elől.
Ide tartozik még a célzási rendszer is: ugyebár célkeresztünk nincs, de a program "autocélzást" alkalmaz, vagyis amerre nézünk, arra célzunk gyakorlatilag, s bármely ellent befog, ha az a centrumban van nagyjából. Így végre magaslatokra is lőhetünk már.Megjegyzés: A Doom-hoz később kijött egy "Ultimate Doom" nevű "kiegészítő", mely a játékba egy negyedik epizódot is tett, azonban ezt az "add-on"-t később a játékkal együtt emlegették, s ma a Collector's Edition kiadásban már teljesen egybe van építve vele ez az 1995-ben kiadott "kiegészítő". Így sokszor hívják az első részt Ultimate Doom-nak.

Gépigény összevetés

Minimum konfiguráció

Processzor Memória Videokártya Szabad hely
       
1 magos
66 MHz
8 Mb 1 Mb 40 MB

A te konfigurációd

Processzor Memória Videokártya  
       
-
-
- --  

Regisztrált és bejelentkezett látogatóink számára a profiljukban megadott konfiguráció automatikusan összehasonlításra kerül a hivatalos gépigénnyel!

  A kategória legjobbjai a FIFA Hungary adatbázisából    
  « vissza a játékadatbázishoz  

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód,
regisztrálj oldalunkon!  Hozzászólások  

myy123

2017-12-01 03:26:44 []

lose bills nfl jersey lose timberland shoes heart. clippers jersey Walking polo ralph lauren alone air jordans at nike intoxicating moonlight, hugo boss clothes experience skechers shoes outlet the fendi bags rhythm of mcm handbags the wind, azcardinals nfl jersey that adidas online vague hollisterco melody, katespade is burberry sale like ecco outlet online playing vans with steelers nfl jersey a coach handbags fantastic michael kors handbags love bottega veneta affair, air max very sad but knockoff handbags beautiful. ralph lauren polos Stop prada suspected hope nike that adidas the burberry handbags outlet dough breeze nba jersey gently louboutin uk blowing, skechers mens shoes blowing calvin klein underwear gaps jaguars nfl jersey that ray ban the supra shoes city, raptors jersey blowing beats audio that dense brooklyn nets jersey forest, ray ban outlet but marc jacobs also burberry handbags blew michael kors away jordan this air jordan shoes passionate and ray bans lonely michael kors youth.Not puma sneakers to mention the michael kors purses human browns nfl jersey suffering meet, discount shoes how tory burch handbags many instyler stories hermes bags help coach store online people, texans nfl jersey people cheap oakley sunglasses who adidas can longchamp black friday forgive freely, lunette oakley who ray ban outlet can forgive michael kors lane, versace clothes lies bengals nfl jersey in prada outlet the christian louboutin shoes wisdom of coach outlet sale life oakley sunglasses into fidget spinner a michael kors uk tedious fake rolex able cheap jerseys to calm; burberry handbags outlet make yourself, north face hold ralph lauren a polo ralph lauren outlet online receptive salomon heart. hilfiger outlet Things bears nfl jersey in oakley vault the hollisterco world barbour jackets is swarovski jewelry not perfect; barbour jackets many, free run many jazz jersey things, many people, due oakley sunglasses to timberland boots we armani shoes outlet are max shoes willing to buccaneers nfl jersey accept ray ban sunglasses outlet and new balance outlet pay coach outlet online for, omega watches so christian louboutin only birkenstock taschen outlet a longchamp outlet miracle ralph lauren outlet online of coach store beauty, soccer shoes and coach outlet usa the baseball bats world nike roshe thus nike roche run becomes cheap jordans clear cavaliers jerseys and polo ralph beautiful. cheap mlb jerseys Every period nike Air Max Plaza of longchamp time, hermes every mcm handbags outlet thing, nike every lacoste outlet online sentient chi flat iron being, north face jackets because coach factory destined nike huaraches to celine bags encounter, not giuseppe shoes picky, hogan outlet do plein outlet not atlanta hawks jersey complain, pandora uk not mcm bags to kate spade outlet online hurt. givenchy handbags Our jerseys from china heart red bottom shoes flat: fitflop outlet calm, bcbg max azria ordinary, ralph lauren polo I ralph lauren outlet online do coach handbags not levi's jeans sit back nike.com and dre beats enjoy the kate spade outlet online joy, north face no nike air yeezy love jimmy choo shoes something ralph lauren online for new balance nothing. polo ralph lauren outlet Reheat air max heart salvatore ferragamo spoonful seahawks nfl jersey spoon air max Po michael kors Liangshui pacers jersey will be true religion outlet cold; lunette ray ban then cold michael kors outlet heart, fred perry outlet will hogan cover michael kors outlet a michael kors taschen little babyliss pro bit ray ban sunglasses outlet of mcm handbags heat. vikings nfl jersey Suspect people true religion do michael kors bags not ray ban outlet believe, oakley sunglasses outlet do not the north face believe replica rolex the nike free suspect, coach handbags outlet handle, kids hoodies do rolex watches not doubt; nike give swarovski jewelry my burberry outlet online heart louboutin go michael kors canada hand long champ in hand. colts nfl jersey There nike mercurial is sincerity new balance canada integrity; pandora have michael kors purses a nike shoes sincere converse shoes heart.Grasp air max today, chrome hearts store and asics set cheap barbour jackets tomorrow, storage boston celtics forever. louboutin outlet Alive cheap oakley is a ralph lauren mood, tory burch shoes poor nike air max Ye cowboys nfl jersey Hao, ray ban wayfarer Fu coach purses factory Hao, hollister Ye cartier montres Hao, beats by dr dre Ye panthers nfl jersey Hao swarovski lost, softball bats everything rams nfl jersey is nike free run 5.0 gone, orlando magic jersey as ferragamo shoes long pandora as the burberry sale good nike air max 2014 mood, indoor soccer shoes everything birkenstock is barbour jackets fine. nfl jerseys Re nike air max 2014 beautiful tommy hilfiger people, there coach store outlet will oakley be desolate; coach outlet online then dwyane wade jersey dedicated beats by dr dre to nike mercurial the north face backpacks future, converse sneakers there tommy hilfiger will bcbg max be past; then nba jersey dashing air max 2015 gulls, ferragamo there nike outlet will be confusion; hogan women shoes then reebok melodic, pandora charms will ray ban sentient War; cheap glasses and designer handbags then longchamp hope knicks jersey in jets nfl jersey their coach outlet canada eyes, wizards jersey there skechers will phoenix suns be basketball shoes disappointed puma online ; watches canada another giants nfl jersey low-key story, raiders nfl jersey there jordans will ed hardy be stubborn; ipad mini cases then nike free run pure new balance text, new balance shoes there tommy hilfiger will true religion jeans women be philadelphia 76ers jerseys grief; philipp plein clothing before michael kors touching huarache romantic, san antonio spurs jersey can kings jersey not coach outlet online wait burberry Forever.Advance cheap ray ban and timberland outlet retreat adidas life, nike life hilfiger outlet is burberry not a converse dead vans shoes end, packers nfl jersey what bucks jersey can ray ban black friday not air force plain, hollister equality ferragamo shoes and coach factory outlet online peace.Life cheap oakley sunglasses is golden state warriors jerseys full of contradictions, air max one listen cheap nhl jerseys more mcm bags and patriots nfl jersey talk ralph lauren outlet less. Anything polo ralph lauren bad reebok shoes outlet even roshe run then, roshe runs there are jordans a chiefs nfl jersey good lions nfl jersey side, human versace shoes outlet interaction, should fossil uhren focus ralph lauren outlet on juicy couture the nike roshe future, nike air huarache not forgive broncos nfl jersey and forget. occhiali oakley Even michael kors handbags worse adidas outlet than ray ban waiting michael kors handbags is michael kors outlet waiting louboutin outlet for nike tracksuits you ralph lauren uk even swarovski online do new orleans pelicans not mizuno running know roshe anything. stone island outlet We do cheap true religion not dsquared2 outlet have swarovski crystal to cheap nike shoes solve redskins nfl jersey the north face outlet problem nike air max can jordan jerseys not ralph lauren outlet online be cheap clothes depressed, nike air max and mont blanc then coach factory online can not michael kors solve ralph lauren factory store the air jordan retro problem dallas mavericks jerseys and horloges would hollister disappear in oakley sunglasses outlet the thomas sabo time of red bottoms the coach bags flood. asics gel Hostility tommy hilfiger worth mentioning, supra footwear worth vans mentioning cheap true religion misunderstanding, air max 90 contempt worth cheap jerseys mentioning, grizzlies jersey worth cheap mlb jerseys mentioning falcons nfl jersey contradictions, barbour outlet online will handbags outlet degrade tn pas cher over omega watches time and oakley sunglasses outlet a nike air huarache touch handbags outlet of ray bans open michael kors handbags time oakley sunglasses can the north face outlet make chi hair the nike canada sea eagles nfl jersey into oakley canada a ralph lauren mulberry.Distance five finger shoes so jimmy choo outlet horrible, michael kors bags I oakley vault do not longchamp outlet know each salvatore ferragamo other ralph lauren because you burberry handbags miss, oakley sunglasses cheap or michael kors purses forget michael kors you. oakley The world's most fred perry uk gratifying birkenstock shoes thing, may 49ers nfl jersey be reunited marc jacobs once lost himself. pandora jewelry Three things michael kors make occhiali ray ban people rockets jersey happy: northface someone nike air max to giuseppe zanotti sneakers love, something cheap nhl jerseys to dsquared2 jeans do, trail blazers jersey something thomas sabo to adidas canada look prada sunglasses forward. nike shoes outlet Maybe valentino love michael kors is hollister kids not charlotte hornets jerseys forever, true religion jeans men the hilfiger online shop end swarovski canada of iphone 5 cases time ravens nfl jersey to cheap michael kors go juicy couture outlet finish, longchamp the prada handbags end oakley black friday of the pandora schmuck end of life, burberry outlet is michael kors short chargers nfl jersey love nba jerseys long. veneta Standing burberry sale side timberwolves jersey end chaussure timberland years, adidas outlet freeze ray ban those mbt mens shoes beautiful, heart-breaking Juelian, the ray ban outlet online four ralph lauren polos seasons aktienkurse adidas are titans nfl jersey buried, gone. dansko outlet This nike outlet store only remaining under armour curry barren prada shoes Elixir longchamp handbags of converse Love, saints nfl jersey all the nike air force way burberry outlet store to north face go hand north face in omega hand, dolphins nfl jersey displaced kevin durant jersey horizon burberry who bear thoughts?Even hermes birkin bag frustrated, hollister co it replica rolex does rolex replica not nike outlet matter kobe bryant jerseys gains ray ban sonnenbrillen and ray-ban sunglasses losses, Tan woolrich mens jackets sway, genuineness, michael kors outlet very calm, denver nuggets jersey happy. cheap jerseys Peace eyeglasses stores of oakley mind, ralph lauren online shop is living cheap oakley sunglasses

D-Mob

2009-07-12 20:31:41 []

De szerettem én ezt a játékot...

Adatlap

Doom

Akció >> FPS >>

megjelenés:

1993. december 10.

fejlesztő:

id Software

kiadó:

id Software/GT Interactive/Activision

Web
Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó: